Timișoara va fi în anul 2021 Capitală Europeană a Culturii. De acum până în anul cu pricina va fi un lung drum prin care sămânța-oraș va deveni de la un anotimp la altul floarea-oraș. Factorii care vor ajuta la o creștere armonioasă a acestui oraș pot fi indentificați în orice domeniu: de la cei culturali, la cei financiari, de la aspect, la resursa umană. Dacă acești factori vor fi îndepliniți, orașul-floare se va bucura de turiști și recunoștere pe plan european.
“Dintr-o grădină plină de flori, doar pe cele mai frumoase le vei alege pentru a-ți forma un buchet!”. Cu alte cuvinte, dintr-o lume plină de destinații, doar pe cele mai remarcante ți le vei pune pe lista “locuri de vizitat”. Iar Timișoara va fi unul dintre acele locuri!

Primul pas pentru creșterea de care vă vorbeam a fost făcut. Oricare plantă are nevoie în primul rând de lumină, iar sloganul Timișoarei propune cetățenilor aceași idee: “Luminează orașul prin tine!”. Dacă tu, ca cetățean, nu crezi în orașul tău, ce l-ar motiva pe un turist să străbată acei kilometri? Mereu am crezut că resursa umană este un pilon important în dezvoltarea oricărui lucru, indiferent de scara la care ne raportăm. Acest lucru fiind clarificat, pot să îmi încep articolul:

Îmi place să călătoresc. Ador să vizitez locuri noi, să mă îndrăgostesc de mentalități, să simt cum arhitectura unui oraș te teleportează între filele unui basm. Dintre toate aspectele unui oraș, unicitatea împletită cu simplicitatea îmi dă cel mai puternic sentiment- de admirație!

În general orașele mari pot fi atât de pline de turiști și de ani întregi de istorie, încât nimic nu îți mai pare nou. Viena, recent, mi-a demonstrat contrar. Ea, la fel ca orice oraș, poate oferi privitorilor spectacole stradale, cafenele personale și “ghidaje stradale” surprinzătoare.

Cafeneaua Phil

Intri. Arată ca o librărie normală- un loc pentru un biblioPHIL. Răsfoiești o carte. Este despre artă, despre teatru, despre film. Ți-o cumperi, om cinePHIL? Faci câțiva pași și dai de ceva mese. Unele arată ca mesele din camera ta de cămin, altele arată ca mesele din Aether. Mesele sunt înconjurate de scaune, canapele de diferite forme, mărimi și culori. Pe pereți postere. În geamuri ghivece cu plante semi-ofilite.  Un loc pentru un retroPHIL. De la boxe se aude muzică bună, dar la un volum suportabil, muzica perfectă pentru un audioPHIL. Ce loc! Da, dragă PHIL, aceasta este casa ta!

Open Piano

Oameni talentați au existat tot timpul. Fiecare este înzestrat cu un talent! Dar care este probabilitatea ca punând un pian într-un loc public, timp de jumătate de oră mereu să existe cineva care să cânte la el? Iar acei muzicieni, cum i-ai numi tu, nu erau de la conservator, ci erau trecători care aveau tangențe cu muzica…sau nu. Indiferent că interpretau partituri grele ori apăsau clapele aleatoriu, gestul conta. Open Piano este un eveniment umanitar construit în jurul ideii “oamenii ajută oameni”. Trecătorii aveau ocazia să cânte și să doneze, banii urmând să se ducă spre refugiați! Un eveniment inedit de care cred că ar avea nevoie orice oraș, indiferent dacă merge pe o cauză sau nu. Timișoara ți-ar sta bine să găzduiești un astfel de eveniment!

Semafoare cu sentiment

Dacă te afli într-un oraș-capitală, cuvintele cheie sunt cu siguranță: multă lume și trafic. Pentru suprapopularea unui oraș din păcate nu am o soluție, deși acest lucru nu-mi pare a reprezenta o problemă majoră- doar în cazul în care te afli într-un oraș chinezesc. În schimb, problema traficului poate părea mai comodă în cazul în care există lucruri care să-ți atragă atenția. Viena are un asemenea “element perturbator”, care cu ușurință îți poate aduce un zâmbet pe față și într-o luni dimineață, numele lui fiind semaforul cu sentiment. Fiindcă a fost dragoste la primul semafor, am decis să mă informez asupra acestei idei. Ce-a urmat este de domeniul trecutului…

Semnale luminoase cu tematică gay vor fi emise de semafoarele din capitala Austriei cu ocazia festivalului de muzică Eurovision 2015, unde aceasta este gazdă. Campania lansată de autorităţile locale vizează prezentarea Vienei ca un oraş lipsit de idei preconcepute, dar şi îmbunătăţirea normelor de siguranţă a traficului rutier, întrucât aceste simboluri neobişnuite atrag mai uşor atenţia şoferilor şi a pietonilor, a declarat o purtătoare de cuvânt a municipalităţii.

Merită să spui ceea ce gândești!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.