Acum mai mult ca oricând, oamenii au nevoie să înțeleagă ce se întâmplă … cu ei. Ai grijă de confortul tău emoțional, de starea de sănătate a ta și a celor dragi ție.

Suntem ființe cu dorința mare de comunicare. Ne dorim să fim în preajma oamenilor, dar nu știm uneori cum să ne creem contextul oportun. Ne place să vorbim, dar uneori nu știm despre ce. Ne dorim pe celălat aproape, dar uneori îl respingem fără să vrem. Despre aceste situații m-am gândit sa fac o mini colecție de postări: cine suntem și de ce reacționăm astfel?

De mâine ce fac?

Rutina ne obosește când ea este prezentă, însă absența ei ne înnebunește. ,,Și de mâine ce fac?”, se întreabă Dana, care și-a văzut biroul pentru ultima zi. ,,De mâine voi fi pentru știu eu cât timp, singură, în apartamentul meu de 2 camere.”

Însă și evenimentele zilnice ne obosesc. Dar odată ce zilele tale încep să se asemene: trezit, serial, mâncat, citit, plimbat și somn, parcă-parcă te-ai fi bucurat dacă nu am fi amânat atâtea întâlniri cu băieții în oraș. ,,Alino, eu nu știu cine și-a dorit de Revelion să stea mai mult cu familia, dar uite că i s-a îndeplinit.”, spune Mihai, vecinul Danei.

Dana stă singura în acel apartament de pe vremea studenției. Ea își cunoaște vecinii de etaj: doamna Zamfir are o pisică și domnul Victor este mecanicul blocului. Îi este drag de ei. Însă, datorită locului ei de munca și a programului ei haotic, niciodată nu a avut timp să povestească cu ei. I-a mai ajutat cu aprovizionarea sau cu recomandarea unui veterinar bun. Mai mult însă nu s-a putut. Scuza: Lipsa timpului.

Dar acum, când lumea pare ca s-a oprit în loc, timpul parcă a început să valseze. Nu mai sună alarma la șapte dimineața, Mihai nu îi mai trezește pe copii să îi ducă la școală, iar Elena nu mai pregătește cafeaua și pachetele pentru cei mici. Nu! De vreo lună zilele încep la 10 cu un mic dejun în pijama. Mihai citește ziarele online, copii se uita la desene și Elena își bea cafeaua în liniște pe balconul apartamentului.

Cine s-ar fi gândit că viața ar fi putut lua o astfel de întorsătură?

,,Buna ziua, domnule Victor, vă pot ajuta cu plasele?”, întreabă Dana. “Da, multumesc! Cum mai ești? Ce mai faci acum de când cu aceasta bazaconie de virus?”

,,Sincer, domnule Victor, la început nu prea stiam ce să fac… Nu mă înțelegeți greșit aveam o listă lungă cu lucruri pe care trebuie să le fac. Le-am tot notat de-a lungul timpului. Dar nu mi-am găsit niciodată timp să le și fac. Însă, acum, vazându-mă zilnic între aceași patru pereți, am zis: primul pas e mai greu! Și am început să tai de pe listă sarcină după sarcină! Am început cu spălatul geamurilor și acum învăț franceza online.”

,,Bien, ma cheri! Dacă vrei poți veni pe la mine să îți împrumut cărțile mele din anul sabatic în Franța. Pe atunci cochetam cu ideea că într-o zi voi umbla la braț cu Brigitte Bardot!”

Activități zilnice: grija pe plan fizic, social și personal
grafic by Lore Ilie

Poate tu nu stai la bloc. Poate tu ai o familie mai numeroasă ca Mihai. Poate…

Dar cu siguranță ești și tu, mai mereu în contact cu a ta casă. A ta familie. A ta prezență. Hai să facem statul acasă o experiență mai plăcută. Mai jos îți propun 3 sfaturi pentru ca și cea mai ploioasă zi din carantină, să fie o experiență frumoasă:

Grija pe plan fizic: Somn, sport, mâncat sănătos

Îți mai amintești când spuneai „De mâine mă duc la sală și încep să-mi gătesc singur”? Acel mâine încă așteaptă o dată exactă în calendarul tău. Însă, acum cu această perioadă, noi îți propunem să nu îți mai amâni sănătatea. Începe chiar din această seară să-ți gătești, în loc să apelezi la o pizzerie. Nu ne înțelege greșit, încurajăm susținerea micilor comercianți, dar acum că ai mai mult timp, credem că acea pizza, deși îți va lua o oră să o faci în casă, va avea un gust mult mai bun!

De asemenea, acum că nu mai ești presat de deadline-uri, poți profita de această ocazie pentru a te culca mai devreme. Știm că un întreg sezon din serialul tău preferat se poate vedea doar după apus, însă recomandarea mea ar fi să-ți prioritizezi activitățile cu adevărat importante pentru tine.

Grija pe plan social: Socializează cu prieteneii

Această perioadă este la fel de grea atât pentru tine, cât și pentru persoanele dragi ție. De aceea, ți-aș recomanda să profiți de orice situație în care ai putea socializa. Găsește trei oameni a căror companie ar face orice situație mai ușor de suportat și propune-le să vă auziți zilnic pentru a vă începe ziua împreună. Încearcă să ții legătura cu ei, indiferent de canalul pe care îl alegeți: mesaje, video sau alte căi de comunicare online.

Prietenii la nevoie se cunosc. Oamenii dragi în carantină se redescoperă.

Grija pe plan personal: Redescoperă-te

Gândește-te ce ai putea face în acestă perioadă. Poate ai un hobby de mult uitat. Mai știi când spuneai că ți-ar plăcea să înveți să cânti la pian? Acum ai timp! Ai și destulă energie (dacă te odihnești destul). Ce mai aștepți?

Profită de această perioadă pentru a te implica în activități noi. Crează-ți un program zilnic de activități pe care ți-ar plăcea să le faci. Nu uita, orice situație este în mare parte produsul propriilor interpretări. Noi dăm sens realității! Începe de azi pentru a fii pregătit pentru mâine!

Nu te forța, făcând lucruri doar fiindcă ”trebuie să fie făcute”. Această perioadă este gura de aer de care aveam nevoie cu toții. Concursul s-a încheiat! Acum, ce contează cu adevărat sunt oamenii. Ai grijă de confortul tău emoțional, de starea de sănătate a ta și a celor dragi ție.

articol ilustrat de Lore Ilie

Merită să spui ceea ce gândești!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.