„M-au acceptat, dar m-am gândit că nu are sens atâta școală.”

Alexandra Butmalai este mintea creativă din spatele proiectului Fabrica de experimente, proiect care a pus-o pe harta celor mai promițători tineri antreprenori.

Provenind dintr-o familie de antreprenori, nu și-a dorit niciodată să fie angajată într-o corporație. Nu înțelegea ideea de angajat. În prezent este studentă în anul doi la facultatea Minerva, iar acest lucru îi ocupă tot timpul.

„Nu stiu exact ce-mi doresc, pentru ca mă simt de parcă aș fi intr-o masina de spalat. În fiecare zi am ceva de facut, care mă solicită extraordinar de mult. Această schimbare de peisaj, cultură și accelerare a vieții, m-au îndepărtat de direcția mea. Nu am mai avut timp să mă gândesc la ce-mi doresc de fapt.”

A fost invitată la diferite evenimente mondene, i-a fost decernat premiul TOYP 2019 și reviste precum Biz sau Forbes au scris despre ea. Cine este ca profesionist, deși ea spune că mai are multe de învățat, poți afla citind zecile de articole, ascultând interviurile sau urmărind-o pe rețelele de socializare. Alexandra, însă, este mai mult decât tipa din spatele unui proiect îndrăzneț, care-și propunea să dea viață chimiei și fizicii.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind
photo credit: Facebook

TedX: vizibilitate și lecții de viață

Deoarece cred că oamenii sunt mai mult decât însumarea unor succese, mi-am luat inima în dinți și i-am propus Alexandrei o conversație.

Interviul a luat loc undeva între o sufragerie și o terasă în inima Indiei. E greu de crezut, dar tehnologia îți poate simplifica exercițiul de imaginație. Am întâlnit-o pe Alexandra online. Și totuși, energia sa faină s-a simțit în ciuda distanței dintre noi.

Tu cum te-ai simți știind că Alexandra le-a oferit publicului de la TedX (1000 de oameni) 17 minute 40, iar ție aproape o oră?

„Mi-ar plăcea să apar și eu pe scenă la TedX. Păcat că nu aș avea ce să povestesc!” Acesta a fost gândul meu, după ce am ascultat-o pe Alexandra. Știam că a făcut lucruri minunate, în ciuda vârstei ei. Ceea ce m-a surprins însă a fost vulnerabilitatea de care a dat dovadă. A vorbit despre egosimul care a lăsat-o singură pe scenă și despre greselile care au împins-o spre evoluție. Dacă o asculți atent, două lucruri se pot întâmpla: ori înveți, ori te identifici.

Gala JCI a fost ultimul eveniment la care a fost nomalizată până în prezent. Deși la început totul îi părea a fi extraordinar, uitându-se înapoi, observă și reversul medaliei. „Când m-au invitat la TedX, m-am gândit << visul meu de toată viața s-a împlinit la 19 ani >>. Dar aceste evenimente, din păcate, nu le-am luat cu maturitatea necesară. Trebuia să le privesc cu mai multă detașare. În timp am uitat să-mi urmez scopul. Așa că în loc să-mi facă bine, a fost ca și cum i-ai da unui copil ciocolată și se-ngrașă până la urmă. E vorba de dozaj, de cum știi să balansezi lucrurile.”

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare
photo credit: Facebook

Fabrica care a produs un dublu impact: în comunitate și la nivel individual

Proiectul ei de suflet, Fabrica de experimente, a ajutat-o să experimenteze multe.

Ce i-a plăcut: A învățat sa coordoneze oamenii, sa facă produse, sa vândă și să gestioneze bani.

Ce nu i-a plăcut: evenimentele la care a fost invitată i-au crescut ego-ul foarte mult.

„Nu mă mai prindeai pe mine, gândindu-mă la scopul pentru care am început. A fost așa o cădere, am renunțat și la facultate, fiindcă am zis că sunt prea bună și pentru aia. Mi-am zis că mă ocup în continuare doar de fabrică. Apoi am ajuns să fiu extrordinar de demotivată, pentru că nu mai erau oamenii de la început. Toată lumea și-a văzut de viață, mergând la facultate. Acela a fost momentul în care am conștientizat că <<nu mă pot limită toată viață la ceea ce am făcut când aveam 17 ani>>”.

Manevra Minerva

Minerva este facultatea care te plimbă în 7 orașe din lume timp de 4 ani pentru a te apropria de menirea ta. Deși a fost acceptată la Minerva încă din clasa a XII-a, Alexandrei i-au mai trebuit doi ani pentru a accepta provocarea de-a studia la Minerva: unul studiind la facultatea EA: The Entrepreneurship Academy (București) și unul în care și-a luat viața în plin. „Am refuzat să merg la Minerva că am zis că am un business și nu am eu nevoie de facultatea asta. Și apoi am zis eii, poate am nevoie de facultatea aceasta, haide să mai aplic odată. Spuneam că <<de fapt eu nu vreau independenta, ci scoala>>”

Și-a aplicat.

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, inclusiv Alexandra Butmalai, persoane zâmbind, oameni stând jos şi în aer liber
photo credit: Facebook

Experiența de-a melcul într-un sistem în plină viteză

În primul an a fost la San Francisco și Corea. Locurile în care călătorește sunt extraordinar de diferite și foarte solicitante.

Garderoba: Un bagaj de 20kg. Iarna: -10 °C (Corea), primăvara: 30-50 °C (India). „Sunt cu puloverele după mine. Nu am fost în România să îmi schimb valiza. Jumătate din valiză sunt haine groase.”

Traficul: „Daca ai vedea cum e traficul aici ai spune că România este o țară extraordinar de civilizată.”

Specificul zonei: „Sunt o grămadă de chestii pe care n-ai voie să le faci. De ex. nu am voie să ies cu mâinile goale în oraș. Indienii sunt foarte atrași de mâinile femeilor. Coreenii țipă pe stradă. Indienii manâncă mâncăruri ciudate.”

Învățatul: La Minerva îți doresti ceea ce își doresc și oamenii din jurul tău: vrei intership, vrei să fii mai bun. „Te aflii într-un sistem. Este o presiune foarte mare, fiindcă oamenii sunt tare inteligenți. Suntem 150 de oameni din 52 de țări din întreaga lume.”

Noutatea: Minerva îl ajută pe fiecare student să aprofundeze domeniile care-l intereseaza. „Pe mine mă interesează Romania. Mă interesează să înțeleg ce se întâmplă, de ce e așa coruptă. La Minerva perspectiva ți se lărgește.”

România are șanșe mari

Deși ne-am dori cu toții să facem business adevărat, mulți dintre noi ajungem să facem ”bișniț”. Iar în momente din acelea, curicula Alexandrei pare a fi colacul nostru de salvare. ,, Studiez despre cum să ai un impact la nivel de tara.” Termeni precum emerging markets, flat world date, creating societes și designing political systems sunt concepte cheie pentru planul ei de viitor.

„Ceea ce învăț aici este foarte aplicabil pentru Romania. Acum invatam despre piețe emergente și piețe saturate.

De exemplu, în septembrie 2019, România a fost declarată o piață emergentă, asemenea Indiei sau Chinei. Știu că avem lucruri care nu merg bine, însă România se va dezvolta foarte mult în următoarea perioadă. Și în India oamenii cred că țara merge prost, însă defapt ea merge foarte bine. Creșterea economică se datorează oamenilor care vin în țară și investesc, făcând business. Așa se acoperă lucrurile care nu merg bine.

Am venit la Minerva și am aflat că România nu e de cacat. Ba din contră, ea are o șansă foarte mare.”

Este posibil ca imaginea să conţină: Alexandra Butmalai, zâmbind, dungi, în aer liber şi cadru apropiat

Zâmbește! Alexandra crede în schimbare. Tu?

Uneori știi ce vrei. Alteori, nu. Atunci apare uimirea. Însă doar la finalul călătoriei printr-un ciclu din viață îți poți da seama de tipul uimirii: mi-a plăcut?

Merită să spui ceea ce gândești!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.