Mereu am văzut orice act artistic fiind un eveniment amprentat de cuvântul “personal”. De aici derivă idea că în funcție de personalitatea fiecăruia, un eveniment poate avea diferite rezonanțe în sufletul privitorului, indiferent de natura sa (spectator la o piesă de teatru, privitor într-un muzeu de artă, turist într-un oraș cu o arhitectură dantelată). Mereu avem de-a face cu acte artistice singulare. Mergem la muzeu pentru a vedea galerii de artă, la teatru pentru a urmări o piesă de teatru, într-o sală de concerte pentru un concert. Toate acestea au rețeta proprie, neschimbată de ani buni. Oare cum ar fi să combinăm aceste rețete? Ce ar rezulta dacă vizualul s-ar îmbina cu sonorul, arta ar ieși din ramă, iar muzica ar ieși din sala clasică de concerte, toate acestea sub bolta unui oraș multicultural? CheckART pare a fi întruchiparea acestei idei, acestui exercițiu de spargere a barierelor artistice, aducând muzica și arta împreună.

DESPRE EVENIMENT

Timișoara – Capitala Tineretului din România a invitat, ieri, sâmbătă, 17 septembrie, cetățenii la un eveniment de street art unic în Timișoara. Acesta a fost gândit sub forma unui spectacol de pantomimă, muzică, magie, teatru și pictură 2D, în care actul artistic a fost interpretat de mimi, bufoni, statui vivante, și statui care levitau. Programul artistic s-a desfășurat simultan în două piețe cunoscute din centrul Timișoarei, Piața Unirii și Piața Libertății, începând cu ora 15:00.

PIAȚA UNIRII 

Această piață a răsunat pe acordurile muzicale ale compozitorului Antonio Vivaldi, fiind acompaniată vizual de patru statui vivante interactive care întruchipau rolurile Anotimpurilor. În apropierea domului catolic, organizatorii au pregătit și trei statui care au levitat timp de două ore și jumătate. Acestea au fost un soldat, shaolin și două gheișe, toate stând sub bageta magică a magicianul Lorenzo Cristian.

IMG_2959.jpg

PIAȚA LIBERTĂȚII

În jurul statuii din Piața Libertății au fost amplasate șevalete viu colorate. Noutatea însă a constat în faptul că printr-o tehnică de pictură 2D, mai multe persoane au fost pictate, astfel oferind efecte vizuale deosebite. Coloana sonoră a evenimentului din această piață a fost asigurată de câțiva instrumentiști ai Operei Timișoara care au interpretat melodii, bazându-se pe ideea “Timișoara- mica Vienă”. Începând cu ora 17:30 atmosfera liniștită, a fost dinamizată de melodii franțuzești, iar trei cupluri de mimi și bufoni au interacționat cu publicul, interpretând povești de dragoste ori introducându-i pe spectatori în atmosfera de spectacol.

IMG_3119.jpg

Ce n-aș da să fie în fiecare weekend orașul atât de animat și plin de oameni de diferite vârste. Timișoara este un oraș dinamic și colorat, care cu puțină muncă și creativitate se poate transforma în fiecare zi într-un tărâm feeric de basm, aducându-le celor mari aminte de copilărie, iar celor mici un zâmbet călduros pe buze.

Photocredit: Daniel Opriș

Merită să spui ceea ce gândești!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.