”Am fost la eveniment! Voiai și tu să vii? Stai calm, am filmat integral evenimentul! Îți trimit?”
E frumos să vezi că în ultima vreme există un interes ridicat pentru evenimente culturale, indiferent de durata acestora. Îmi place să văd cum aceste evenimente ”atipice” timișorenilor încep să fie frecventate de ei.
Totuși mi se pare deranjant să vezi că tot al zecelea om de la eveniment folosește telefonul excesiv. Pot înțelege că, fiind în era tehnologiei, un story pe rețelele de socializare este un must – este confirmarea că ”da, nu sunt acasă, da, am viață socială!”. Pot înțelege și ideea, că dacă evenimentul are mai multe puncte de interes (scene, obiecte de decor, proiecții pe clădiri), dorința este să surprinzi o poză-amintire cu fiecare element.
Însă ceea ce nu înțeleg este de ce publicul timișorean devine asemenea unor asiatici în concediu în Europa? Îmi place multiculturalitatea. Apreciez deschiderea pe care o avem, posibilitatea de-a prelua din alte culturi obicieuri de purtare în societate. E o formă de educație, de autodezvoltare. Însă, ca orice, și împrumutul de cutume trebuie selectat atent. Mă înclin în fața artei ceaiului la japonezi, dar resping ideea burn out-ului.
De aceea propun să ne înclinăm ideii de-a vizita alte continente, dar să respingem ideea ca aparatul foto să ne fie dublarea vizuală. Un eveniment nu se poate trăi doar prin simțul vizual. Un live pe facebook nu va egala experiența de-a fi prezent în momentul desfășurării evenimentului.
Sfat pentru viitoare evenimente
Când te duci la un eveniment puneți această întrebare:
Din ce prismă vreau să particip la acest eveniment?
Particip pentru mine sau pentru alții? (sunt jurnalist, cameraman, blogger etc).
Dacă participi ca presă, go for it! Filmează, documentează, scrie și surprinde cât mai multe. Totuși, dacă participi ca spectactator, încearcă să-ți închizi aparatul foto și bucură-te de eveniment. Folosește-te de toate simțurile. Ascultă muzica, închizindu-ți ochii. Deschide-ți ochii larg și încearcă să fii atât de atent la eveniment, încât să uiți să respri. Respiră ușurat că … pe acest eveniment nu l-ai ratat, ascunzându-te în spatele unui aparat!
În altă ordine de idei, azi și mâine, pentru doritori Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană v-a pregătit un eveniment plin de lumină și dinamism. Vorbim despre Lumina Libertății, eveniment început ieri, care are loc în Piața Libertății, începând cu ora 20:30. Publicul va avea ocazia să urmărească povestea lui Luca, un muzician născut în 1918, show acompaniat de muzică simfonică, circari și proiecții pe clădiri.
Ne vedem în piață!

Trebuie sa invatam sa inchidem aparatul foto si sa ne bucuram de eveniment.
Da, stiu ce spui, din pacate m-am trezit si eu de cateva ori la evenimente petrecand mai mult timp pe social media decat ascultand evenimentul propriu-zis… De fiecare data cand constientizez ca se intampla asta – incerc sa ma relaxez si sa ma bucur de eveniment. 🙂
Foarte frumos scris articolul , iar titlul este o metafora superba .
Un sfat de bun-simt 🙂 Multumiri!
E o modă și asta, la fel ca cea cu 50-60 de instastories pe zi din vacanță. Cum te poți bucura de vacanță dacă ești ocupat să pozezi fiecare pietricică?
Cata dreptate ai cu limitarea folosirii tehnologiei la evenimente de acest gen. Si mie mi s-a spus ca in loc sa ma bucur de un lucru, mai mult il filmez si fotografiez, dar si eu am spus asta la altii. Imi place cum ai spus acolo: “Ascultă muzica, închizindu-ți ochii. Deschide-ți ochii larg și încearcă să fii atât de atent la eveniment, încât să uiți să respri. Respiră ușurat că … pe acest eveniment nu l-ai ratat, ascunzându-te în spatele unui aparat!”.
Interesantă perspectiva ta de a privi lucrurile, nu doar prin ochii camerei, ci prin proprii ochi. În ce mă privește, pot spune că sunt și blogger și spectator, însă încerc să mă bucur cât pot de mult și de moment.