Vara este cel mai intens sezon. Pe el se bat toți organizatorii de festivale, iar festivalierii își drămuiesc zilele la secundă. De ambele părți ale baricadei strategia este intensă. Unii vor să ofere tot ce au ei mai bun, alții vor să aibă doar experiențe la superlativ. Fiecare organizator are dorința să realizeze cea mai atractivă ediție a festivalului. E o dorință care îmbină ambele moduri de motivație: intrinsecă (este vorba despre dorința de perfecționare și evoluare), cât și extrinsecă (reușita unui festival este dată de numărul participanțiilor). Organizarea unui festival este o acțiune de interdependență. Omul are nevoie de relaxarea pe care i-o poate oferi un festival, dar organizatorul are nevoie de omul care să valorifice prin prezență munca ultimelor luni. 
Imediat calendarul va arăta luna iulie. Fiind vară luna iulie trezește în fiecare dintre noi o multitudine de amintiri și lucruri care se pot întâmpla numai în această lună. Tot acum se coace și cea mai zemoasă lubeniță. Lubenița de la Gottlob. Exact, din acel sătuc din apropierea Timișoarei care are un cinematograf invidiat de mulți.

Festivalul Ceau, Cinema revine în fața publicului timișorean cu cea de-a cincea ediție!

Sigur ai auzit de festivalul de film Ceau, Cinema. Puteai auzi de la mine (articol 2016, articol 2017), s-ar putea să fii dat de un articol despre el pe news feed-ul tău sau poate dacă ești de modă veche, ai văzut un afiș prin oraș. În cazul în care ai aflat direct de la sursă (de pe pagina lor de facebook sau instagram) înseamnă că ești deja un prieten al festivalului. Oricum te-ai raporta la acest festival, cred că merită să aflii ce surprize te așteaptă din 19 până în 22 iulie.

Trailer-ul ediției, realizat de cei de la DocuMentor poate fi urmărit aici

realizat de Răzvan Cornici

1. Comunismul regizat, nu mimat

Ceau, Cinema! este un festival de film european. Fiind un festival care este dedicat atât familiei, cât și diversității de vârstă și interes, filmele se mulează pe gustul fiecăruia. Anul acesta tema principală este comunismul văzut cu focus în România, dar nu numai.
Copii sunt așteptați cu filmele MAMA (1976, regia Elisabeta Bostan), o co-producție româno-sovieto-franceză și noutatea STRĂJERII (2018, regia Liviu Marghidan).Copiii sub 14 ani au intrare gratuit[ la proiecțiile dedicate lor.
Pentru cinefilii, organizatorii au divulgat următoarele titluri: „Reconstituirea” şi „W.R. – Misterele organismului”, două filme subversive celebre și un focus dedicat regizorului timişorean Florin Iepan.
O prezență interesantă din lumea filmului este regizoarea Tatiana Chistova. Aceasta va fi prezentă la Timişoara pentru a discuta cu publicul pe marginea documentarului „Convictions” (2016), un documentar extrem de curajos despre puterea unei decizii. Filmul urmărește câţiva tineri din Rusia, care încearcă să se opună înrolării forţate în armată, gest care nu poate rămâne nesancţionat într-o ţară tot mai militarizată.

„Out of the Present” (r. Andrei Ujică)

2. Andrei Ujică

Scurt istoric

Andrei Ujică, scriitor și regizor, s-a născut în Timișoara în anul 1951. În anii ’70 colaborează cu Șerban Foarță la compunerea versurilor pentru formația Phoenix. Emigrând în Germania Federală începe să predea literatura, filmul și teoria mass-mediei. Acolo începe să lucreze la diverse proiecte pe tema comunismului. Din 2001 este profesor de film la Universitatea Națională din Karlsruhe, iar din 2002 a devenit director al institutului pentru film ZKM.

Ceau Cinema x Andrei Ujică

Numele lui în cadrul celei de-a cincea ediție a festivalului se asociază cu termenii prezență, masterclass și omagiere. Andrei Ujică, unul dintre cei mai apreciați reprezentanți ai Noului Cinema Nonficțional din lume, va fi omagiat printr-o retrospectivă a trilogiei sale despre sfârșitul comunismului – „Videograme dintr-o revoluție”, „Out of the Present” (într-o copie restaurată digital) și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”.
De asemenea cei interesați să-l cunoască personal pe Andrei Ujică o pot face în cadrul unui materclass susținut de el.

„Videograme dintr-o revoluție”  (1992) este o creație de referință în ceea ce privește relațiile dintre media și puterea politică în Europa la sfârșitul comunismului.

„Out of the Present” (1995), film comparat de unii cu „A Space Odyssey” sau „Solaris”, urmărește povestea cosmonautuluirusSergei Krikalev. Farmecul filmului reiese din oglindirea a două lumi. Acele 10 luni pe care Sergei Krikalev le-a petrecut în spațiu, marcau pe Pământ se destrămarea Uniunii Sovietice.


Răzvan Georgescu

3. Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”

Trofeul competiției Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara va fi dedicat începând din acest an memoriei regretatului regizor Răzvan Georgescu. Anul trecut marele premiu a fost câştigat de filmul „Mister Universo” (Austria-Italia), de Tizza Covi şi Rainer Frimmel.

Ceau Cinema x Răzvan Georgescu

Cum festivalul Ceau, Cinema este (și speră organizatorii că va continua să fie) un festival al comunității, al prietenilor, nu putem să nu vorbim despre Răzvan Georgescu ca un prieten al festivalului.
Implicarea lui în festival a fost diversă. În 2015 publicul Ceau Cinema a luat primul contact cu el. La cea de-a doua ediție, inaugurarea cinematografului modernizat din comuna Gottlob, din Timiș, a fost serbată cu proiecția documentarului „Pașaport de Germania” (2014), în prezența lui Răzvan Georgescu. După un an de la proiecție, Răzvan urma să revină la festival sub denumirea de membru al juriului competiției. Ar fi venit și la ediția a patra, ar fi venit, dacă nu ar fi … La vârsta de 51 de ani, oamenii filmului, apropiații sau cunoscuții au trebuit să își ia la revedere de la omul, care pentru jumătate de veac a reprezentat Georgescu. Răzvan Georgescu.
La ediția a cincea, care va avea loc între 19 și 22 iulie 2018, Răzvan Georgescu va fi omagiat prin proiecția documentarului „Testimonial”, la 10 ani de la lansarea acestuia, în 2008, precum și a unui interviu video inedit pe care cineastul l-a acordat în 2016 echipei festivalului.
„Căderea” (r. Marina Stepanska)

Filmele competiției

Anul acesta competiția pentru trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” se dă între șase filme interesante, cinci dintre acestea fiind proiectate în exclusivitate în România. Regizorii filmelor, dintre care două femei, sunt din Bulgaria, Croaţia, Italia, Polonia, Slovacia şi Ucraina.

Out(r. György Kristóf) urmăreşte călătoria prin Europa de Est a unui bărbat în jurul a 50 de ani, care speră să-şi găsească un loc de muncă, dar care ajunge implicat într-o serie de întâmplări bizare.

3/4 (r. Ilian Metev) este portretul unei familii – un tată şi doi copii adolescenţi – în ultima lor vară împreună.

Căderea (r. Marina Stepanska) este o poveste fragilă de dragoste între un băiat şi o fată în Ucraina post-revoluţionară de astăzi.

Manuel (r. italian Dario Albertini) este portretul unui tânăr de 18 ani care părăseşte centrul de plasament în care a fost închis şi care este nevoit să înceapă o nouă viaţă, în libertate.

Comic Sans (r. Nevio Marasović) are în centru un tânăr graphic designer de succes, pus în situaţia de a-şi revizui existenţa după ce este părăsit de iubită şi se reîntâlneşte cu tatăl său.

Nina (r. Olga Chajdas) urmăreşte un cuplu care se hotărăşte să apeleze la o mamă surogat, însă lucrurile se complică atunci când soţia se simte atrasă de tânăra aleasă să îi poarte viitorul copil.

Ionuț Mareș le-a ales, tu, spectatorule, ai menirea să le jurizezi. Cum nici o faptă bună nu rămâne nerăsplătită, cu puțin noroc ediția din acest an poate să-ți aducă o bicicletă oferită de cei de la Bicicletele Pegas.

Bicicletă Pegas – premiul publicului

4. Publicul este răsplătit

Ești spectator cutezător, votezi cele 6 filme din competiție, atunci meriți o bicicletă născută în 1972 și reinventată pentru noua generație. Șaua și ghidonul sunt inconfundabile, indiferent când te-ai născut. Tot înainte! Cucerește orașul împreună cu DICTATORUL și Comunitatea Pegas din Timișoara!

Premiul va fi oferit prin tragere la sorț la Grădina de Vară în data de 22 iulie.


5. Juriul

Din 2015 începând, fiecare ediție a avut un juriu mixt, a cărui membrii erau oameni din domeniul filmului sau a teatrului. Anul acesta la aceași masă se vor întâlni actrița Alina Grigore, criticul de film Ileana Bîrsan și regizorul Florin Iepan. O actrița, un critic de film și un regizor intră într-o sală de film… Cine va lua Marele Premiu în valoare de 1.500 de euro vom afla pe data de 22 iulie la Gala de închidere a festivalului, gală care va avea loc la Grădina de Vară.

—–

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susţinerea:TNT România, Vitas România, Groupama, Casa Auto Timişoara, Bicicleta Pegas, Ursus Retro, Institutul Francez din Timişoara, Hotel Timişoara, Hostel Costel, iaBilet.ro, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Filarmonica Banatul, Teatrul Auăleu, Documentor, Institutul Polonez din Bucureşti, AMBASADA, Cuib d’Arte, MISC, Librăria „La Două Bufniţe”, Primăria Gottlob.

Parteneri media:Kiss FM, All about Romanian Cinema (AaRC), Radio Timişoara, Zile şi Nopţi, Ziarul Metropolis.

Merită să spui ceea ce gândești!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.