Când o artistă visează să fie un scarabeu, parcă tot Egiptul Antic se restructurează în mintea privitorului. Cezara Carla Pădurean, una dintre cele două minți creative din spatele Inoartem, este un tânăr artist vizual din Timișoara. Am avut plăcerea de a o întâlni cu ocazia unei ediții Student Fest. Fiind captivată de energia sa efervescentă și de imaginața sa bogată, am decis să acord o atenție specială omului Cezara Carla Pădurean.
De unde îți iei inspirația?
Cezara Carla Pădurean: De cele mai multe ori ideile imi vin in mod spontan deoarece mă inspir din tot ceea ce mă înconjoară, de la cel mai infim lucru până la cel mai măreț, spre exemplu: de la un sunet auzit sau un miros mai aparte până la un gând sau un lucru care mi-a atras privirea. Selecția se face în funcție și de lucrarea pe care o realisez, scopul ei, tematica ei, etc.
În mare parte, atunci când întâmpin o dificultate în a găsi o idee, mă concentrez foarte tare pe subiectul respectiv, parcurg o parte de documentare pe subiect și schițez ideile până când ceva din interiorul meu îmi spune că este cea mai bună variantă.
Descrie din perspectiva ta un mediu perfect pentru creatie.
Cezara Carla Pădurean: Din punctul meu de vedere cam orice loc este unul bun pentru creație deoarece oricare este o sursă de inspirație. Dacă ar fi să aleg un singur loc, mai de grabă un moment, acesta este intervalul dintre momentul în care închei ziua punându-mă la somn și efectiv momentul când adorm. Practic este exact momentul în care am legătură și cu realul dar intervine în forță și imaginarul, și de multe ori mă ridic din pat și încep să notez ideile sau să le schițez.
În procesul tău creativ te ghidezi după un trend?
Cezara Carla Pădurean: Bineînțeles că din momentul în care am decis direcția, domeniul în care mă pot exprima cel mai bine, designul grafic, am fost conștientă că trebuie să fiu mereu la zi în ceea ce ține de tendințe, de tehnici și abordări. Așa că, da, mă ghidez destul de mult după tendințe.
Cum relaționezi cu clienți tăi?
Cezara Carla Pădurean: Fiind freelancer am avut parte de mai multe tipologii de clienți, dar cu fiecare dintre ei am legat o bună comunicare iar proiectele au ieșit satisfăcătoare pentru ambele părți, așa este și firesc să se întâmple (cel puțin așa cred). Este amuzant faptul că, spre exemplu am clienți pe care nu i-am văzut față în față deloc, dar cu toate acestea păstrăm legătura, apelează în continuare la mine și relaționăm foarte bine!
Ai participat la concursuri? Dacă da, la care? Descrie una dintre experiențe.
Cezara Carla Pădurean: Am participat la destul de multe concursuri, unele cu reușită aletele doar cu reușita experienței și sincer mă simt în elementul meu participând la concursuri pe domeniu. De multe ori, deși template-ul sau cerințele concursurilor au fost noi, acestea s-au dovedit a fi un furnizor constant de experiență.
Cel mai recent concurs, unde împreună cu o echipă (4 persoane în total) am câștigat locul 2, a fost un Hackathon de instalații urbane pe tema „Shine your light”, acesta fiind organizat de Institutul Român de Dezvoltare al Tinerilor (IRDT), în colaborare cu incubART. Aici am realizat o instalație urmană luminoasă pe care în scurt timp o să o puteți admira pe una dintre străduțele din Timișoara. Un alt concurs câștigat recent a fost concursul lansat de cei de la Vgeneration din București în parteneriat cu cei de la Electric Castle Festival. Tema concursului a fost „Ascuns în natură”, eu având de realizat un design de shoes marca Vans. Aici am câștigat locul 3, fiind anunțată exact de ziua mea de naștere, astfel satisfacția a fost și mai mare.
Storytime: “Realul transpus în întuneric”
Această lucrare a reprezentat lucrarea de licență a Cezarei Carla Pădurean.
Proiectul “Realul transpus în întuneric” este un proiect, care are ca scop dorința puternică de a ajuta persoanele care prezintă dificultăți în ceea ce privește văzul (Văzul este simțul cel mai important în ierarhia simțurilor din punct de vedere al criticii artistice). Îmi propun ca acest proiect să reprezinte acea punte, o graniță imaginară între vizual, artă, design, percepție și lumea nevăzătorilor. Pentru noi activitatea de a vedea lumea, este deja percepută ca o banalitate, o acțiune firească, asupra căreia nu ne mai aplecăm, oferindu-i aprecierea necesară. Proiectul este compus din trei părți principale, și anume: (1) o hartă tactilă a orașului Timișoara sub forma unor cartonașe pentru a fi folosite cât mai ușor, (2) un ghid care este în strânsă legătură cu harta și care este o variantă mai practică, și mai elaborată din punct de vedere al informațiilor textuale, folosind alfabetul braille și (3) aplicația de navigare BLIND MAPP, aceasta consolidând și mai bine ghidarea și neabaterea traseului propus inițial de către utilizator. Anomalia proiectului ”Realul transpus în întuneric” se poate observa încă din titlu, și din conceptul care conturează întregul proiect, ideea de perspectivă oarbă, perspectivă întâlnită în lumea nevăzătorilor.
Ce planuri de viitor ai?
Cezara Carla Pădurean: Ah, dintotdeauna mi-am planificat aproape totul și oarecum am ajuns în momentul în care m-am săturat să mă gândesc foarte mult la viitor, las lucrurile să se întâmple spontan și până acum am avut numai de câștigat în privința aceasta. Bineînțeles că pe viitor îmi doresc să realizez cât mai multe din proiectele personale (care la momentul de față, cele mai multe dintre ele, sunt la nivel de schiță și idee), și pe lângă aceste proiecte proprii vreau să colaborez cu alți designeri grafici, să am un atelier propriu și să petrec cea mai mare parte din timp acolo lucrând la multe, multe proiecte și lucrări.