„În anul 2025, dimensiunea pieții globale a ceramicii va atinge 407,72 miliarde USD”, declară Grand View Research, Inc. Acest lucru se datorează în primul rând avansării tehnologiei de imprimare 3D, de care va beneficia în primul rând industria dentară (ex. implanturi dentare).
În plus, datorită faptului că trăim într-o lume în plină viteză, ceramica joacă un rol primordial în următoarele industrii cheie existenței noastre: decorațiuni, medical, constrcții
Luând în calcul această previziune, este cu atât mai firesc să ne întrebăm care este locul ceramicii tradiționale în lumea modernă. Are un viitor această artă? Cum arată piața românească? Corina îți va răspunde acestor întrebări în interviul de mai jos.
Mă numesc Corina Marină, sunt ceramistă, am 27 de ani și sunt din Arad. Corina Marină Ceramics este un mic atelier deschis în 2017, născut din pasiunea mea pentru ceramică.

De când eram mică, mi-a plăcut să îmi folosesc timpul pentru a pune laolaltă diferite materiale în scopuri artistice. Obișnuiam să petrec mult timp în camera mea, lucrând la diferite proiecte, fie că era vorba de felicitările de Crăciun a tuturor membrilor familiei, cadouri pentru zilele lor de naștere, mărțișor sau orice alt eveniment de care mă puteam folosi pentru a crea ceva. Când creez mă simt în elementul meu, iar asta mă face să mă simt fericită!
Am avut întotdeauna susținerea familiei, care se bucură si astăzi de arta mea. Datorită lor, am putut să continui să fiu eu însumi toată viața mea, o fire care creează, atentă la detalii, care se lasă absorbită ușor de procesul creării. Mediul meu de lucru este atelierul de acasă în nuanțe de albastru.

Ceramica este un domeniu de nișă și are un public destul de restrâns. Participarea la evenimente de profil (Ceramik, Made in RO sau Dichisar) în București a avut o contribuție importantă la imaginea brandului meu care, până acum, a fost perceput pozitiv pe plan național.

Au fost niște etape de-a lungul vieții mele care au făcut ca, la un moment dat, ceramica să pătrundă în viața mea. Primul contact a fost în timpul școlii primare.
Din clasa a III-a până în clasa a XI-a am frecventat un cerc de ceramică la Palatul Copiilor, dar era doar un hobby. Apoi pentru câțiva ani, am ,,abandonat” ceramica, iar mai apoi în timpul facultății (Facultatea de Arte și Design Timișoara, specializarea design ambiental – licență), am început să conștientizez din ce în ce mai mult realitatea digitalizării în domeniul artelor, în special în designul ambiental, care era subiectul meu de studiu.
Nedorind să îmi construiesc cariera într-o lume digitală, m-am îndepărtat de ecranul calculatoarelor și am ales să mă redirecționez înspre o artă fizică, tangibilă, prin care pot crea și modela cu propriile mâini rezultatul final.
Acest nou drum m-a condus înspre un master în ceramică, pe care l-am absolvit în 2017 la Facultatea de Arte și Design Timișoara. De atunci, ceramica a devenit ocupația mea preferată în jurul căreia mi-am început cariera.

Încerc să-mi găsesc surse de inspirație peste tot în jurul meu. Consider că natura este o sursă infinită de inspirație, plină de forme, culori și texturi. Îmi plac foarte mult insectele, sunt fascinată de diversitatea exemplarelor din specia lor și de dimensiunile atât de mici, dar în același timp atât de complexe.
„În nici una dintre lucrările sale Natura nu și-a arătat originalitatea mai mult decât în cazul insectelor.”
Plinius cel Bătrân
Pe de altă parte, pregătirea în domeniul designului m-a influențat în ceramică, punându-și amprenta în stilul abordat, dar și în modul de lucru. În stilul meu creativ există tendința de geometrizare a formelor. Folosesc destul de des ca element decorativ textura cu pătrățele, care are aspect de mozaic.
În cromatica folosită predomină culorile reci, în special nuanțele de albastru care mă duc cu gândul la mare. Dar bineînțeles, pentru diversitate, încerc să folosesc o gamă variată de culori.


Îmi doresc ca pasiunea mea să se transforme într-un mod de viață permanent: să găsesc cât mai multe surse de inspirație, să diversific produsele și să am o varietate mai mare de obiecte. Pe viitor, sper ca afacerea mea să fie din ce in ce mai cunoscută pe plan național și chiar internațional, încât să pot accesa mai multe piețe în care să îmi desfășor activitatea comercială. Secretul constă în a lua tot acest progres pas cu pas, iar eforturile mele vor da roade.

Un website doar al meu nu am momentan, dar urmează să investesc în asta (în curând, sper).

Arad: Librăria Corina (Str. Mihai Eminescu nr. 2)
București: magazinul AlbAlb (Str. Locotenent Aviator Șerban Petrescu, nr. 1)
