Sunt de părere că orice concert sună mai bine în aer liber pentru că simți altfel muzica. Nu contează dacă este muzică clasică, jazz sau rock, sunt sigură că toate își pot găsi locul în aer liber.
Pe Anca am întâlnit-o prima oară la prima ședință PLAI de anul trecut. Până la ediția din vara aceasta a festivalului JazzTM, ea era doar tipa aceea cu breton verde. Ultima ediție JazzTM ne-a adus vrând ne vrând aproape. La acest tip de eveniment deoarece nu e mult de muncă și pe o suprafață restrânsă nu e nevoie de atât de mult “personal”. Astfel am ajuns să îi cunosc mai bine pe fiecare membru PLAI care și-a sacrificat din timpul liber pentru a ajuta la realizarea acestei ediții. Iar Anca a fost una dintre aceștia. Am lucrat împreună, am râs, am urcat pe scenă, ca mai apoi să fim numiți de către Dede Bridgewater, bonele cățelului ei, Ayo.
Care a fost primul voluntariat și ce te-a împins să faci voluntariat?
Primul voluntariat la care am participat a fost la Plai Festival. Am fost la mai multe ediții de Plai impreuna cu parinții mei și într-un an mi-a venit ideea să văd cum e să ajut și eu la pregătirea festivalului. Mi-a plăcut foarte mult, iar acum sunt deja de 3 ani în echipa Plai și nu există ediție la care să nu învăț ceva nou.
Deși la JazzTM am fost voluntară, am avut și timp liber. Am putut merge în fața scenei să privim artiștii, să închidem ochii și să ne lăsăm purtate de acordurile și ritmurile fiecăruia. Cum de fel nu prea merg la evenimente de muzică clasică sau ascult jazz în timpul meu liber, ochii mei se deschideau și sufletului îi era greu să rezoneze cu muzica propusă de interpreți. Astfel aveam timp să o admir pe Anca cum simțea până în măduva oaselor fiecare acord. După concerte, într-o “pauză publicitară” am aflat că îndrăgește muzica, studiind-o la școală și că instrumentele care îi sunt mereu aproape sunt harpa și pianul. Astfel întrebările pe tema muzicii nu au încetat să apară.
Există diferențe mari între cântatul la harpă și cel la pian?
Sunt foarte multe diferențe între harpă și pian, de la poziția în care trebuie să cânți până la felul în care rezonezi cu instrumentul. Spre exemplu: la pian mereu sunt mai hotărâtă și cânt cu mai multă pasiune, pe când la harpă sunt mai melancolică și cânt cu o mai mare sensibilitate.
De ce ai ales să cânți și la harpă, nefiind un instrument obișnuit ca vioara, chitara sau pianul?
În clasa a 5-a fiecare dintre elevii secției de muzică trebuia să își mai aleagă un instrument și îmi aduc aminte că din clasa a 2-a eu m-am hotărât să cânt la harpă. Mi s-a părut mereu un instrument rar și acum aveam ocazia să îl învăț. Primele săptămâni până m-am obișnuit să cânt la harpă au fost foarte dificile, deoarece aveam mereu beșici la degete, iar asta îmi îngreuna studiul la pian și mă făcea să mă gândesc dacă am făcut alegerea cea bună, dar după ce m-am obișnuit, totul a fost floare la ureche.
Ce preferi: concerte în aer liber (festivale) sau într-o sală de concerte?
Sunt de părere că orice concert sună mai bine în aer liber pentru că simți altfel muzica. Nu contează dacă este muzică clasică, jazz sau rock, sunt sigură că toate își pot găsi locul în aer liber.
Neștiind vreun concert la care să fi participant draga mea intervievată, am hotărât să o întreb despre JazzTM. Astfel știam că voi împușca doi iepuri din aceași lovitură, îmbinând muzica cu experiența de voluntar.
Cum te-a influențat experiența ca voluntar la JazzTM? Ai privit-o din perspectiva unui muzician sau a unui voluntar?
Despre JazzTM pot spune că este primul voluntariat la care m-am maturizat și a trebuit să fiu serioasă deoarece m-am ocupat de artiști. L-am privit atât din prisma unui voluntar când trebuia să îmi îndeplinesc sarcinile, cât și din prisma unui muzician odată ce începeau concertele. Îmi doream să fiu și eu pe scenă și vibram pe ritmurile muzicii cu gândul că voi ajunge cândva acolo.
Și cum spuneam, visele se-ndeplinesc. Astfel primul pas spre o apariție pe scenă a fost făcut: Anca a fost bona cățelușului cântăreței DeDe Bridgewater, care a concertat anul acesta la festivalul JazzTM.
ÎNTREBĂRI FULGER:
3 calitati pe care le apreciez la un om:
simțul umorului, sinceritatea și altruismul
3 locuri faine in Timisoara:
iarba din Piața Unirii, Viniloteca și Ambasada
3 piese la pian:
Nocturne No. 19, Chopin (aici)
Piano Concerto No. 1, Tchaikovsky (aici)
Rhapsody in Blue, Gershwin (aici)
3 lucruri obligatorii de pus in bagaj:
Zenit-ul (aparatul meu foto), o carte, role de film
One thought on “Despre concerte și voluntariate – Anca Cioanca”