Cartea Năsoaselor
Alexandra Rusu, ilustrații de Loreta Isac, Editura Vellant, 2016
Despre autor
Alexandra Rusu este editor de carte, digital copywriter, co-fondator Booktopia.ro. A publicat în Evenimentul zilei, New York Times Book Review, Cosmopolitan, The Institute și în antologia De la Waters la Similea: Oameni cool scriu despre muzica lor (Humanitas, 2013).
Despre carte
Pe 1080 iulie 2017, Maurizio Furlini – autor al volumului „Ifosierul”, pe care speră să-l și citească într-o zi, absolvent al Înaltei Școli de Idei, Comprese și Bășini – primește un e-mail de la Hermina de Ditai-Nasul, care îl invită la Castelul din Piftie, unde să predea toate ifosele imaginate altețelor regale. De aici începe minunata și strania aventură a faimosului motanier în universul Ditai-Năsoez. Iar de la ifose până la încercarea – din seria misiune imposibilă – de a le găsi prințeselor de Ditai-Nasul niște soți pe măsură, nu mai este decât un pas. Într-un ritm alert, cu umor, o fină ironie și o mulțime de referințe culturale, Cartea năsoaselor parcă se scrie și citește de la sine. Este un basm-oglindă a zilelor noastre, care se construiește pe rolul jucat de aspectul fizic în secolul al XXI-lea. Este o fabulă, care ascunde în spatele personajelor de hârtie, tipologii umane, care copiază realul, reducându-l la banal.
Un pasaj preferat
O prințesă este un turn cu o mie de ferestre, în mijlocul mării. Valurile sunt faldurile rochiei ei. Pe aceste valuri vin nenumărate bărci, ca niște nasturi, care se înalță și coboară pe crestele înspumate. Curioșii din bărci pot zări uneori ce se întâmplă în turn: câte-o sală de bal plină de dansatori mascați sau câte-o cameră liniștită, în care o femeie citește o carte. Dar nici unul dintre acești călători nu va afla, nici măcar într-o viață, ce ascund toate încăperile turnului, de la nord, vest, sud și est. O parte din acest turn va rămâne pentru totdeauna necunoscută. Iată prin ce trece fiecare prințesă.
Despre eveniment
Balonul Pavat cu Intenții Bune aduce Cartea năsoaselor & prietenii ei la librăria La Două Bufniţe. Vineri, 27 ianuarie, de la ora 18:00, scriitoarea Daniela Raţiu și bloggerul Adina Borcan vă vor introduce în lumea Ditai-Năsoeză, iar Alexandra Rusu, cea care a (tran)scris pățaniile motanierului, va fi prezentă pentru a vă povesti despre încântătorul univers Ditai-Năsoez. Va fi o seară plină de ifose și miros de superficialitate. Indiferent de mărimea nasului dumneavoastră, sunteți așteptați să participați la adunare!
#youngadult #copii9PanaLa90ani #cartepentruadolescenti #carteanasoaselor
Despre concurs
Librăria La Două Bufnițe împreună cu editura Vellant organizează primul GIVEAWAY al anului 2017. Fiind o librărie care mai mereu îți amintește de copilărie, voi metaforiza concursul în joc. Astfel, regulile jocului sunt următoarele:
Se cere:
– un răspuns pentru următoarea întrebare (răspunsul va fi scris sub forma unui comentariu la acest articol).
Cât de importantă este frumusețea exterioară astăzi?
Se oferă:
– trei cărți cu autograf Cartea Năsoaselor | Alexandra Rusu pentru trei câștigători.
Durata concursului:
– șase zile. Joi, 26 ianuarie, ora 12 se încheie concursul. Câștigătorul se va afla în aceași zi.
Cat de importanta este frumusetea exterioara in zilele de astazi?
Foarte importanta… prea importanta. Majoritatea oamenilor pun prea mult accent pe exterior, pe aceasta imagine ce creaza prima impresie. Dar a doua imagine?
Cum ramane cu ea? Ce se va intampla cand caietele cu invelis frumos se vor deschide si dinlauntru vor aparea pagini goale, nescrise, umplute doar cu date si timp pierdut.
Cine suntem dupa oglinda frumos inramata? Un perete alb.
Ma gasesc si eu un perete patat de note, dupa o oglinda simpla, intr o lume de case.
Frumusețea exterioară a fost și mereu va fi un factor foarte important în relațiile dintre oameni. Fie că vrem, fie că nu, inconștient judecăm după aparențele fizice persoane din jurul nostru cu care interacționăm. Personal încerc să depășesc acest lucru și să ascult sau să privesc cu atenție detaliul unei priviri sau gesturi ce pot spune cu mult mai multe despre un om dar apeciez naturalețea și sinceritatea în oameni.
Frumusețea interioară este lucrul pe care toată lumea dorește să-l dobândească iar din experiențele mele am învățat ca oamenii ce îi consider frumoși cu adevărat nu țin cont de astfel de factori.
Okay, pentru background, eu studiez etologia (știința comportamentului) veterinară. Cu cât mai mult mă aprofundez în studierea comportamentului animal, cu atât mă conving mai mult că oamenii sunt, de fapt, animale cu “valori” 🙂
Nu mă înțelegeți greșit, pentru mine, comparația cu animalele nu este deloc o jignire.
Valorile, însă, sunt foarte diferite, în funcție de zonă geografică, educație și mediu social. Mă bucur enorm că în ultima perioadă, se pune accent pe alt fel de frumusețe decât cea exterioară.
Pe cât de mult mi-a plăcut scrierea lui Wilde în “The Picture of Dorian Gray”, pe atât de mult am urât imaginea societății descrise în carte. Eu vreau să cred că lucrurile s-au schimbat și că acum contează interiorul, așa cum este el 🙂
În concluzie … “Beauty is in the eye of the beholder” .. și “beauty”-ul trebuie căutat mai atent 😉
<3
Consider că frumusețea exterioară este mult prea importantă în zilele noastre. Chiar dacă mereu a fost relevantă , simt că a devenit o exagerare , mai ales pentru generația de acum. Mereu totul se judecă după aparență. Fie oamenii , fie obiectele , abosult orice trebuie să aibă o înfățișare frumoasă , chiar radiantă. Dacă de exemplu nu arăți frumos după standartele impuse de către societate , nu mai contează frumusețea ta interioară , ești văzut ca un nimeni. Acest fapt mi-se pare extrem de trist. Este foarte greu să vedem după aparențe și să nu le lăsăm să ne influențeze judecata , dar cine reusește să nu se lase păcălit , ei bine acela este un om demn de respect. Eu personal mereu încerc să nu fiu purtată de aparențe , deși poate nu mereu reușesc, dar sunt conștientă de faptul că nimic nu se compară cu frumusețea interioară a unei persoane. Și cred că unul din cele mai minunate momente este acela în care putem să spunem cu toată sinceritatea ,,da, aparențele nu înseamnă nimic, doar ce se află sub ele este adevărata esență.”
Frumusetea exterioara… Trăiam și eu zile în care îmi părea de o mare valoare, asa încât nu puteam ieși din casa dacă aveam herpes sau eu mai știu cate altele…. Acum observ, ma trec… Cum multi alții înaintea mea au trecut, timpul își pune ușoare amprente pe chipul meu… Astăzi e foarte importanta frumusețea exterioara, atât de importanta încât decât sa hrănești un suflet flamand, cheltuiești bani pe chirurgia estetica… Iar alții mor… Mor de foameiși nu au minimul de decenta a vieții, minimul de trai, atât de importanta i frumusețea, cate vieți am putea salva renunțând la tehnicile de înfrumusețare? Ei și revenind la mine am realizat… eram tânără, frumoasa, eram perfecta… Dar cu conținut puțin… Acum pălesc dar sufletul renaște și eu sunt zi de zi mai plina, eram doar ambalaj, acum am conținut și zi de zi e tot mai concentrat, nimic nu e pierdut ci totul i câștigat și sufletul îmi e-nfrumusetat!
Sunt o realista de felul meu, ceea ce nu este chiar usor. Dupa ce am devenit mamica, am trecut printr-o perioada de regasire, analizare si redefinire asa ca incerc (pe cat posibil) sa vad lucrurile intr-o lumina pozitiva, pentru ca exemplul personal este cel mai puternic instrument de invatare.
Am inceput cu aceasta paranteza deoarece cred ca astazi totul este important, frumusetea exterioara, frumusetea interioara, natura, oamenii, ideile. TOTUL. Este important cum transmitem asta mai departe noii generatii, ce le povestim, ce le aratam, cum ne raportam noi la toate acestea. Asta va duce la dezvoltare si daca adaug putin optimism, la o lume mai buna.
“Frumusetea e in ochii privitorului” era o zicala bine cunoscuta noua. Asa este, nu poti compara cum va vedea si cum se va raporta un om cu valori morale inalte la o persoana cu handicap fizic de exemplu, dar extrem de valoroasa moral si cum se va raporta un om care are o superficialitate mai mare, care poate se va opri la aspectul fizic si va ignora orice altceva.
Schimbarea in bine incepe timid sa se vada inca de acum: de la companiile care folosesc modele persoane normal, imagini neprocesate pe calculator (nu imagini false si o frumusete ireala), la gradinite si scoli care imbratiseaza individualismul persoanei si valorifica atuurile intelectuale, nu pe cele fizice.
Avem un drum lung de parcurs (da, este si datoria noastra pentru ca schimbarea incepe cu noi) si inca ne luptam cu pre-conceptii inradacinate de multa vreme, dar progresam si cu fiecare floare mai putem aducem un pic de primavara in suflete.
nu conteaza; doar daca vrei sa fii luat/a in atentie pentru putin timp