o imagine exprimă 1000 de cuvinte.
un cuvânt ridică 1000 de semne de întrebare.  

ilegitim

În general când scriu, îmi transcriu sentimentele pe foaie, textualizez o emoție. Când scriu despre un eveniment real și trebuie să îi redau conturul, scriu mai greu. Dar nu credeam că va veni ziua în care va trebui să scriu o invitație- o invitație la o întâmplare desprinsă din real, redată într-un film, care apoi să lase urme pe retină și să ridice semne de intreabre. În ultima categorie se înscrie lung-metrajul “Ilegitim” în regia lui Adrian Sitaru.
Dar de ce îți este cel mai frică și drag, nu scapi. Astfel invitația de mai jos este pentru voi, oameni frumoși.

Dragă cinefil, om de cultură ori om simplu însetat de evenimente cotidiene,
 
       acest mesaj este pentru tine. Deși până nu de mult, vedeam filmele românești simple, drept niște pelicule alb-negru cu sfârșit tragic și pline de tristețe, uite că acum, după un an întreg, în care sălile de teatru și cele de film, mi-au servit drept loc de refugiu, plonjare în ireal, totul a căpătat o nouă ținută, un nou contur bine definit. Dacă până acum, peliculele erau pătate de neculorile alb-negru, acum acestea au prins nuanțe tari și vibrante, iar tragicul compozițional, s-a fragmentat în suspans, emoție și meditație viitoare asupra imaginilor și replicilor desprinse din acel act de cultură. Acum fiecare film a prins personalitate, nu mi se mai par a fi o grupă de asiatici, a cărui poveste și țară de proveniență nu o cunosc.
       Când ți se prezintă o lucrare abstractă, o numești artă. Începi să te întrebi ce a vrut pictorul să exprime prin acea unică lini negra trasă pe fondul galben. Când ți se prezintă o lucrare reală, un film desprins din real ori îl numești banalitate fiindcă te lovești de el în fiecare zi ori fiind adevărul pur, cel care doare uneori, te supără.  
Ești o tânără de 22 de ani. Ești soră geamănă a fratelui tău, a unei persoane mai mult decât dragi ție. Dintr-un joc, la o relație. Dintr-un joc, la un copil. Cum ai reacționa dacă într-o dimineață te-ai trezi purtând în pântec copilul fratelui tău? Cum ți-ai explica un astfel de accident știind că ambii tăi copii sunt implicați? I-ai judeca? I-ai ajuta?  
       Ilegitim prezintă povestea a doi frați (Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri. O familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort. Acest lungmetraj a văzut lumina reflectoarelor după 1 an și jumătate, el neavând un scenariu și replici predefinite. Caracteristica specifică acestui lungmetraj stă în ideea că timp de două săptămâni (durata filmărilor) actorii au trebuit să se transpună în pielea personajului, ei construindu-și singuri personajul.  
Ilegitim, film a cărui premieră a avut loc în capitala Germaniei, la unul dintre cele mai prestigioase concursuri, Festivalului Internațional de Film de la Berlin, va avea premierea timișoreană pe data de 20 martie începând cu ora 19:00 în Aula Magna, Universitatea De Vest.  
        Publicul este așteptat în număr cât mai mare, luând parte la o lecție de viață pe durata celor două ore de proiecție.  
        Deci dragă cinefil, om de cultură ori om simplu însetat de evenimente cotidiene, acceptă provocarea de a lua parte la o oglindire a realității și te rog eu, iati din timp, pentru două ore de emoție, suspans și de ce nu, o meditație asupra vieții cotidiene.

Te aștept!

Merită să spui ceea ce gândești!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.