Când primim o sponsorizare de 2.000 de Euro ne bucurăm. Oare de ce nu privim și membrii unei organizații cu aceași bucurie în ochi, când aceștia sunt dispuși să ne ofere 2.000 de ore? Oare e doar o problemă de prioritizare corectă? Ce vom face în viitor e greu de estimat. Ce știm însă cu certitudine este că acesta ne aparține.
Citește și: Zboară spre cauza în care crezi
Ne aflăm într-o perioadă în care atenția lumii se focusează asupra oamenilor care au ceva de spus. Aceia care se implică și ne inspiră. Nu mai este de-ajuns să ai o stare financiară bună, dacă nu-ți întorci privirea și spre comunitatea din care faci parte pentru a-i oferi ajutorul.
Articolul prezent își propune să răspundă la următoarele întrebări:
— Care este resursa esențială pentru evoluție?
— Care sunt elementele care vor conta în viitor?
Omul, resursa esențială pentru evoluție
Acest lucru se vede atât la nivel individual, cât și la nivel orgaizațional. În prezent, bugetele de responsabilitate socială (CSR budgets) câștigă din ce în ce mai mult teren pe tabla de joc a societății moderne. Aceste bugete pot fi uneori un indicator de performanță pentru companie. Nu mai câștigă compania cu cea mai mare cifră de afaceri, ci aceea care pune accentul pe oameni și momentul prezent. Cei care realizează primii că resursa umană este uneori mai prețioasă, decât petrolul sau aurul, se distanțează enorm față de concurență. Mai mult de atât, degeaba investești în oameni, dacă aceștia nu ,,prețuiesc” adaptabilitatea. Se știe, încă de pe vremea lui Darwin, că ,,nu cei mai puternici sau cei mai inteligenţi supravieţuiesc, ci cei care se adaptează cel mai uşor”. De aceea, reursa umană își pierde din valoare, dacă aceasta nu este completată de adaptabilitate.
Călătorie în timp – ce va conta în viitor?
În rândurile care urmează am încercat să schițez elementele care vor conta în viitor, având ca punct de plecare experiența proprie și credința conform căreia comunitatea este motorul din spatele succesului individual.
Pornind de la imprevizibila perioada în care trăim, ce va conta peste 10 ani este uneori greu de estimat. Se fac studii, există câteva direcții de cercetare, presupuneri aproape de adevăr și cu toate acestea punctul pe ”i” va fi mereu greu de pus. ,,Oare care domeniu va avea cel mai mare succes? Suntem pregătiți pentru ce va veni?” sunt doar două dintre întrebările la care am încercat să le găsesc un răspuns.
Inovația
În continuare putem spune că ne aflăm în ..era Monopoly” în care proprietățile sunt la mare căutare. Unele sunt dobândite prin muncă acerbă, altele sunt la voia zarului, câștigate prin noroc. Oricât de roz am vrea să ne colorăm lumea, spunând că ,,meritocrația este prezentă peste tot, nu există probleme în jurul nostru”, realitatea nu este așa, iar acest lucru nu ne poate decât bucura. Unde nu există probleme, nu sunt necesare soluțiile.
Într-o lume perfectă, economia nu și-ar mai avea rostul, deoarece nimeni nu ar mai avea nevoie de nimic. Iar acum, ne-am întors din nou în punctul din care am plecat: resursa umană. Soluțiile se gândesc și materializează de oameni – oameni pasionați, care fac ceea ce le place, găsind sensul fiecărei acțiuni.
Resursa umană
Dacă privim viitorul de la înălțime, putând avea o imagine de ansamblu cuprinzătoare, observăm că resursa umană continuă să existe. De fapt, oricât de SF ar părea lumea următorilor ani, empatia și autenticitatea individului vor rămâne calitățile pur omenești, netransferabile mașinăriilor. Într-o lume în plină viteză individul rămâne o constantă.
Interconectivitatea
Un alt lucru cert este că viitorul aparține celor care vor avea cât mai multe date. Ca oricare alt ,,bun”, datele sunt un lucru fragil, într-o lume înfometată de putere. Da, rețelele de socializare și rețelele de navigare pe internet încep să devină din ce în ce mai performante. Ideea conform căreia suntem la o distanță de 3 oameni față de orice persoană de pe acest glob începe să piardă teren, în favoarea internetului. Acum suntem la un click distanță față de orice.
Autenticitatea
Astfel, într-o lume într-o aparentă depersonalizare, personalitatea și autenticitatea individuală rămân o constantă. Cu alte cuvinte, dacă pantofar vrei să fii, atunci îndeplinește-ți visul tău și pe cel al Cenușăresei, totodată. Realizează cei mai frumoși cleștari pentru ca pierderea unuia să provoace o nuntă.
E important să fim sinceri cu noi. Să fim ancorați atât în realitate, cât și în contact cu propria persoană. Nimeni nu garantează nimănui succesul. Viitorul este incert. Această incertitudine îi mână pe unii să renunțe, pe alții să-și schimbe direcția în viață și pe aproape toți să se înstrăineze de ei, de răspunsul copilăriei la întrebarea ..ce vei fi, când vei fi mare?”.
Acum ești. Fie ca prezentul să te inspire. Curajul să nu te părăsească, ia energia ta debordantă să te înconjoare de persoane ale căror valoare să o știi observa și prețui. Nu uita, degeaba ai jocul Monopoly, dacă nu ai cu cine să-l joci.