Anul 2015 — un an revoluționar pentru viitoarele evenimente culturale. De atunci, am început să fiu conectată mai puternic la viața artistică a orașului. Am mers la teatru, la expozițiile și concertele din urbea de pe Bega. Tot în anul 2015 a luat viață și prima ediție Art Encounters. Am fost, mi-a plăcut, mi-am promis că voi mai merge.

Anul 2017 — a doua ediție Art Encounters se desfășoară, între 30 septembrie și 5 noiembrie 2017, la Timișoara și Arad. Detalii despre artiștii care expun, program și informații despre fundația Art Encounters, găsiți aici.

 

sursă: site-ul official

De ce sa vii la AE ?
Pentru că nu vei vedea doar pânze în trei culori asortate, pentru că vei vedea « zăcand » în fața ta teme precum urbanitatea, natura, politica, comunitatea, istoria avangardei, familia etc. sau în mai puține cuvinte, așa cum grăiește însăși tema de anul acesta a bienalei : [Viața – mod de întrebuințare]. Vino și vei vedea că arta nu se rezumă la privit și trecut mai departe. Vei auzi, mirosi, pipăi, gusta și, mai presus de toate, simți și rezona. — Maria

 


MEETS THE VOLUNTEERS – o mână de oameni faini, care au răspuns afirmativ la o idee

Să prezentăm inculpații, care prin munca lor, timp de o lună, vor primi în spațiile partenere, consumatorii de frumos. Pe al lor nume, într-o ordine aleatorie, invit pe scena virtuală, subiecții acestui articol: Gavril, Maria, Mihai, Ariana, Roro. Ei ne vor povesti, in continuare, mai multe despre experiența lor ca voluntari, despre artă și alte bazaconii frumoase.

Povestește-mi despre activitatea ta din cadrul voluntariatului? – toți sunt mediatori culturali*, însă am vrut să aflu povestea fiecăruia

 mediatori culturali* = (Maria explică) Un mediator este o persoană care te ghidează într-o expoziție/galerie/bienală/muzeu într-un mod total diferit fața de un ghid. Contrar unui ghid, un mediator nu va predica în fața unui grup de 50 de persoane plictisite și neinteresate, ci va stârni interesul publicului stimulându-l cu întrebări și intrigându-l în dezbateri pe tema operei de artă aflată în fața sa. 

Arta contemporană e orice, dar nu mură-n gură. Un mediator trebuie să-l facă pe contemplator să perceapă operă din fața să dintr-o perspectivă care nu e nici a artistului și nici a mediatorului, ci strict a privitorului, ca mai apoi să îi prezinte tangențele cu viziunea autorului.

Ariana: Sunt un voluntar pe partea de mediere culturală a bienalei, ceea ce înseamnă că eu voi sta în spațiile expoziționale pe care le voi cunoaște și a căror expoziții le voi știi și înțelege pentru a diversifica publicul care vine la expoziții de artă contemporană și pentru a face publicul să o înțeleagă mai bine. M-am înscris în programul de voluntariat, deoarece îmi place să ajut cu cât de puțin pot și mi s-a părut foarte interesant din ediția trecută la care am participat doar ca vizitator. Am ales partea de mediere, deoarece mi a plăcut mai mult și cred că are și anumite avantaje pentru mine, eu fiind o persoană timidă.

Roro: M-am făcut voluntar, pentru că simțeam că nu îmi mai petrec destul timp în jurul artei. Voiam să petrec timp învățând într-un mod distractiv, să cunosc lume nouă cu care să port conversații interesante, dar mai ales, prin participarea directă la acest eveniment, să încurajez organizarea manifestărilor de gen.

Maria: După ce am participat ca vizitatoare la ediția de acum doi ani, știam că anul acesta va avea loc cea de-a doua ediție și, vizitând site-ul, am dat întâmplător de secțiunea « Voluntari ». Nu m-am gândit mult înainte să încep să completez formularul că în curând să primesc detalii despre întâlnirea ce urmă să aibă loc.

Mihai: Frecventez Bienala de artă de la Veneția de 6 ani și am fost și la cea din Timișoara de acum 2 ani unde m-am simțit foarte inspirat și în largul meu. Anul ăsta am simțit nevoia să am și eu o contribuție în eveniment și așa că m-am înscris. Mă ocup de partea tehnică (adică de montat lucrări și cărat chestii) cât și de partea de mediere care constă în sfătuirea celor care vin să vadă expozițiile, ajutându-i să înțeleagă mai bine viziunea artiștilor.
În comparație cu alte voluntariate, am impresia că tinerii care s-au înscris aici sunt mult mai conștienți de importanța culturii. Toți colegii de voluntariat sunt foarte pasionați și abia așteaptă să se implice.

Gavril: Stau în expoziții și încerc să-i fac pe oameni să înțeleagă ceea ce văd, cel puțin să-i îndrum spre o cale pe care să se apropie mai prietenește de ceea ce se întâmplă pe acolo, plus activități cu copii, tururi ghidate cu elevi, studenți, părinți, bunici, oricine dorește. Ce mi se pare super fain la programul de voluntariat din cadrul bienalei este că nu e adresat doar unui anumit grup de oameni, ci oricine poate veni și poate învăța o grămadă de lucruri despre artă, în sensul că se pune mult accent pe educarea voluntarilor în acest sens și au ocazia să se întâlnească pe parcurs cu o grămadă de oportunități cool.

Cine nu ar vrea să povestească atunci când iese cu prietenii sau într-o pauză de servici că a montat o instalație făcută din 300 de cercuri de hoola-hoop la cel mai mare eveniment de artă contemporană din România?

image1

Până să ghidați oamenii, trebuie să-i convingeți să vină la eveniment. Să-ncepem cu începutul: cine expune, ce semnificații au operele lor în contextul actual? Ai un artist preferat?

Gavril: Sunt în jur de 150 de artiști, deci mi-ar fi greu să-i enumăr.Sunt foarte mulți artiști tineri, care am putea spune că aduc ceva nou pe scena artei. Toate lucrările sunt relevante în contextul actual, artiștii fiind critici sau niște fini observatori ai vieții contemporane. Nu aș putea spune că am un artist preferat, deși lucrările lui Marion Baruch, pe care am descoperit-o acum la bienală, mă intrigă foarte tare.

Ariana: Sunt mulți artiști cu lucrări și semnificații foarte diverse. Din numele ce le știu cel mai mult mi-au plăcut Nona Inescu, Claudia Rădulescu (artist român) și Michel Blazy. Restul artiștilor și semnificațiile din 29 sept până în 5 noiembrie.

Roro: În contextul actual, operele au o semnificație foarte importantă. Artiștii folosesc personaje, întrebări, metafore, povești, (etc) pentru a scoate în evidență diferite detalii ce țin de viața cotidiană, să ne ajute să înțelegem și să descriem mai bine diferite probleme cu care ne confruntăm și să ne arate prin ochii lor realitatea vieții de zi cu zi.

Ca voluntar, rareori poți influența destinul unui eveniment, însă poți influența destinul oamenilor cu care intri în contact. Totuși, daca ai putea sa convingi orice artist să-și prezinte arta la AE, pe cine ai invita?

Roro: Am un fotograf preferat, Frank Habicht, și mi-ar plăcea să îi văd fotografiile expuse, însa nu este în temă cu bienala de anul acesta.

Gavril: Mi-ar placea să vad “live” lucrarile lui Marlene Dumas, dar la urma urmei, curatorii au fost tot timpul în stare să surprinda (plăcut!) publicul.

Ariana: În momentul de față nu am un artist preferat, deoarece vor expune un număr foarte mare de artiști de diferite naționalități. Consider că toți artiștii care vor expune anul acesta la AE au, prin operel lor de artă, o poveste de spus și niște sentimente și idei de transmis. Oamenii nu ar trebui să vină la expoziție cu idei preconcepute, că unul este mai „bun“ decât altul.

No automatic alt text available.

sursă: pagina de facebook


BONUS CULTURAL – întrebări și răspunsuri sub formă de joc

Dacă ediția a doua ar avea un motto, acesta ar fii…

Ariana: Think Outside The Box

Mihai: Învață să privești lumea cu mintea cât mai deschisă.

Roro: Natura urbană

Un tablou, o pictură. Arta de ce gen e?

Gavril: Ar trebui sa aibă?

Ariana: Arta este de toate genurile.

Cărei lucrări de artă i-ai da foc?

Ariana: Nu aș da foc niciunei lucrări de artă, chiar dacă unele nu-mi plac foarte mult. Consider că lumea are opinii diverse, chiar unele pe care nu le pot înțelege, iar apoi cred că orice lucrare de artă este foarte importantă pentru artist și îi reprezintă unele aspecte ale vieții.

Mihai: Ușor – Celei mai mari.

Imaginează-ți că răspunsul la această întrebare este propria ta artă contemporană. Ce ai alege să faci/ pui pe acea suprafață?

Gavril: Aș trasa un joc de șotron.

Roro: Mi-ar plăcea foarte mult ca din acea suprafață să iasă ciripitul păsărilor. Pe mine acel sunet, indiferent de situație, mă transpune imediat într-o stare de bine. Prin acest sunet aș vrea să fac lumea să se gândească la o dimineață de primăvară fără griji, dar mai ales la minunata natură ce ne înconjoară și asupra căreia, prin programul nostru încărcat, reflectăm din ce în ce mai puțin. Aș vrea să le reamintesc oamenilor, că viața este plină de astfel de detalii și momente care apoi alcătuiesc un întreg armonios.

Mihai: Probabil aș proiecta niște imagini de undeva din adâncul unei jungle sau de undeva de prin munți. Cred că ne-ar prinde bine să facem următorul exercițiu. Propun să ne încărcăm cu energie de la “mama” natură, noi cei care aleargă încoace și încolo.

 

Ariana:  Artă cere sacrificii. Aici aș vrea să răspund cu un afiș făcut de mine și alți 5 voluntari la unul dintre întâlnirile voluntarilor. Ideea era că am primit fiecare câte un cuvânt și a trebuit să facem ceva. Trebuia să desenăm un obiect care să le combine pe cele scrise pe hârtie + slogan. Cuvintele primate sunt scrise pe margine.

21984010_1004902699649970_1816949783_n


Cuvânt de încheiere și planuri de prezent-viitor

Acest eveniment oferă cultura pentru toți. Cred că acest eveniment e de o importantă semnificativă nu doar pentru timișoreni și arădeni, ci pentru toți românii. E unul unic în România. Având în vedere temă bienalei, ea va prezenta fragmente din viața noastră.
Dezvoltarea această culturală în masă pentru toate vârstele are la bază accesibilitatea și libertatea acestui eveniment. Zonă de cultură este extinsă și pusă în mișcare de astfel de manifestări artistice. Acestea sunt benefice atât pentru artiștii cât și pentru comunitate. Operele de artă sunt de întâlnit în locuri neconvenționale. Ele integrează artă în viața cotidiană a cetățenilor și contribuie la creșterea nivelului cultural al comunității.
Această bienală poate să ajungă reprezentativă pentru Timișoara cum e cea de la Veneția.

Image may contain: text

sursă: pagina de facebook


Merită să spui ceea ce gândești!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.