Valerius Borcoș mi-a dat like ultimei postări de pe facebook. Apoi, a urmat momentul: ”Aha, chiar!” Atunci am realizat că ce a fost ieri, a fost real.

Ieri am mers la Reflektor cu gândul să-i ascult pe Karpov not Kasparov live. Îi știam de două zile de pe Youtube, mi-au plăcut! Am mers la un concert, m-am trezit la un spectacol. Am crezut că e spectacol și a fost improvizație. Am crezut că e improvizație și s-a dovedit a fi ceva dinainte stabilit. În concluzie, evenimentul de ieri e la granița între a fost și mi s-a părut a fi.

Joc, Joacă. De-a jocul, în lipsa unor reguli.

2 oameni pe o scenă. Dacă nu exista această delimitare între noi și ei, puteam să jur că sunt doi tineri, care stau în sufragerie și se joacă de-a muzica. Ei, tineri care experimentează — noi ceva obiecte care se bucurau că puteau face parte din decorul sufrageriei.
Curioasă fiind m-am uitat în jur. Oameni, oameni, … stai! Cine e acel personaj? Ei, cine știe, poate au venit turiști în Timișoara special pentru băieți. Tipa nu pare a fi de-a locului. Ciudat, dar fascinant!

Sunete. Voci. Pauze. Și de la capăt. Încerci să interiorizezi ceea ce auzi.

Brusc tipa din stânga se apropie de scenă. Publicul se uită spre ea. ”Lasă-i pe băieți, uite-o pe asta! Se mișca ciudat, dar fascinant!”. Alte priviri spun: ”Hei, dar cu tipa aia în cel mai hipsterish trenning ce e? … A vă cunoașteti? … Ok! Dada, e normal. Se știe că fanele înfocate au un aer deosebit. Vă urcați și pe scenă?”.
Patru oameni pe scenă. Sufrageria devine neîncăpătoare: cei doi tineri au umanizat prin sunetele produse, două foste obiecte- tipa din stânga și cea din dreapta.
Până atunci, vizualele din spatele băieților erau doar lumină colorată. Brusc, lumina se transformă într-o față care apare sacadat. E o tipă. ”E cine cre…!” Iar magia de la ora 00.00 s-a produs.

https://www.youtube.com/watch?v=RKLr9A00ZFk

Dacă erai la concert, nu rămâneai acum în suspans! Dacă totuși vrei să simți și tu povestea acestui stil de eveniment, mai ai șanse. Pe pagina lor de facebook găsești toate detaliile.


Despre Karpov not Kasparov:

Eroii locali din București, dar și turiștii muzicieni foarte activi, Karpov și Kasparov, au purtat instrumentele lor în întreaga Europă în ultimii patru ani, jucând un set foarte energic în locații alternative din Berlin, Milano, Viena, Florența, Hamburg, Basel, Torino, Bruxelles, Dusseldorf, Praga, Varșovia, Lille, Budapesta etc.

Duo-ul a început să facă muzică pe baza regulilor și strategiilor de șah. S-ar putea să pară complicat, dar producția este întotdeauna o melodie foarte dansabilă, uneori cu arome de jazz, uneori inspirată de folclorul oriental (deoarece șahul este un joc oriental), dar mereu amestecată cu sunetele puternice din anii 80. Si asteapta! Există mai mult decât muzică.

[…]

Debut LP “Coloana sonoră pentru un joc de șah” a fost nominalizat “albumul lunii” de Vice Magazine. Acesta a declarat unul dintre cele mai valoroase lansări ale anului de Radio România Cultural și Radio Europa Liberă și difuzat online la radio New York WFMU. Următorul album – The Vocal Edits (2016) este cel mai sintetizat și dancefloor prietenos de până acum. Scena9.ro și blogul muzical Muzici & Faze îi apreciază.

Merită să spui ceea ce gândești!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.