Evenimentele sunt desene de colorat pentru copii
Când mă refer la un eveniment, nu îmi place să pun un semn de egal între eveniment și locul unde s-a desfășurat. Nu cred că un eveniment a fost unul reușit numai datorită acestor doi piloni: locului unde s-a petrecut și echipa de organizare. Dacă un eveniment a luat naștere într-un oraș mare, asta nu înseamnă automat că datorită condițiilor bune acel eveniment s-a întâmplat. Toate acestea sunt doar un contur. E ca și când ai deschide o carte de colorat cu desene frumoase. Contextul este conturul. Oamenii (participanții) sunt creioanele de colorat. Modul cum alegi să îți colorezi desenul până la urmă este alegerea ta, tuturor li se pune la dispoziție întreaga paletă de culori. Iar la fel ca în artă, după ce tabloul este gata îți este greu să îți argumentezi viziunea bazându-te pe alegerile pe care le-ai făcut de-a lungul procesului, iar pe parcursul procesului nu poți scoate nici un sunet de frică să nu îți pierzi vreo idee, ori de a schimba ceva în demersul lucrurilor.
Ediția de anul acesta a acestui festival-tablou și-a motivat în detaliu numele (Untold = nespus).
1. A fost nespus de intercultural
Fiindcă după prima ediție, festivalul a fost un real succes, era și normal ca în anul ce urma numărul de participanți să crească. Iar acest lucru s-a și întâmplat. Dacă până acum limba de circulație în festival era româna, în această ediție limba de circulație a fost “europeana”. Indiferent dacă te aflai în incinta festivalului ori prin oraș, puteai sesiza un amalgam de limbi și dialecte populând locul. Era un sentiment ciudat să vezi întreaga Europa strânsă într-un parc, dar cred ca pentru nimeni nu mai este un mister faptul că “muzica bună aduce lumea împreună”.
2. A fost nespus de plin de activități
Ca și la prima ediție Parcul Central a găzduit pentru 4 zile acest festival. Deși poate dacă l-ai fi vizitat cu altă ocazie parcul ți-ar fi părut imens, crede-mă ca pe perioada festivalului a părut neîncăpător. Fiecare colțisor era pus în valoarea prin decorațiuni interesante sau activități propuse de partenerii acestei ediții. Puteai să îți faci poze deghizându-te, puteai să resimți copilăria dându-te pe leagăn sau pur și simplu puteai să stai cu prietenii pe niște hamace și să ascultați muzică bună.
3. A fost nespus de dinamic fiecare concert
După câteva festivale la care am luat parte am realizat că puțini sunt oamenii care se duc la un festival datorită genului de muzică. Mulți merg pentru atmosferă și pentru a-și completa playlist-ul cu artiști noi. Cam așa mi s-a întâmplat mie anul acesta. Deși știam o lista lungă de artiști care urmau să urce pe scenele Untold (Matin Garix, Parov Stelar, Ella Eyer, Labirinth, Naughthy Boy iar lista poate continua cu artiștii români) nu eram în totalitate sigură dacă îmi vor plăcea doar acele melodii cunoscute sau îmi va plăcea și întreaga lor prestație. După cele patru zile de festival pot să exclam: mergeți oameni la festivale și dacă nu cunoașteți fiecare artist în parte sau dacă în general ascultați alt stil de muzică decât cel dominant de la un festival. Cine știe, poate veți descoperi noi artiști preferați!
4. A fost nespus de memorabil și cu multe zâmbete
Festivalele în general sunt ca și un somn adânc plin de vise frumoase. Cât durează totul este frumos, te simți bine, profiți de fiecare secundă. Când se termină, nu îți vine să crezi cât de repede a venit dimineața și deși razele soarelui ți se joacă pe pleoape, mai drag ți-ar fi să te întorci la somn pentru a-ți continua visul. Pe același calapod a fost și acest festival. Concertele durau până la răsărit, doar că participanții au observat acele raze de soare doar în dimineața celei de-a cincea zi când cu ochii încă adormiți, au fost nevoiți să își facă bagajul și cu mic cu mare să populeze peroanele gării.
La aceste lucruri s-a rezumat a doua ediție a festivalului Untold. Te-am convins să vii la anul?