În general tendința este următoarea: prezența aduce atenție, absența aduce uitare! Ceea ce vreau eu să spun este faptul că, odată ce nu mai acorzi la fel de multă atenție unei sarcini – scrisului pe blog – tendința firească ar fi o lipsă de interes din partea celorlați față de blogul tău.

Totuși, uneori, oamenii te surprind! O surpriză frumoasă a fost și mesajul Adei Vlad, care mi-a trimis o invitație dublă la premierea primelor două episoade ale serialului Hackerville. Proiecția a avut loc în Aula Magna a Universității de Vest, în cadrul festivalului Les films de Cannes à Timișoara.

Hackerville – în linii mari despre codarea unor servere

Serialul este o producție originală HBO Europe, coprodusă de TNT Serie și creată de Ralph Martin și Joerg Winger. Primul sezon are șase episoade, primele două fiind proiectate ieri în cadrul avampremierei.

Acțiunea serialului se petrecere atât în România, cât și în Germania. Într-o zi la una dintre cele mai mari bănci din Germania, o rețea de hackeri români dau un atac cibernetic. Fiind singura angajată care cunoaște limba română, Lisa Metz (Anna Schumacher), expert german în infracționalitate informatică, primește ca sarcină arestarea vinovaților. Ajunsă în orașul natal, ea va lucra la acest caz împreună cu polițistul român Adam Șandor, interpretat de Andi Vasluianu. Împreună îi dau de urmă tânărului hacker (Voicu Dumitraș).

Ca orice serial, acțiunea se desfășoară pe două planuri. Dacă aparent, Lisa Metz este portretizată drept o femeie puternică, corectă și motivată să demaște hackerul, în esență, în spatele măștii de investigator, se află un om instabil emoțional.

La plecarea ei în Germania, tatăl său, Walter, interpretat de Ovidiu Schumacher, o avertizează să fie atentă și să nu se încreadă în nimeni. Inițial aceast sfat pare a fi unul deplasat, ținând cont că Lisa este o femeie în toată firea. Totuși în defășurarea de cadre, explicația nu întârzie să apară.

Anii comunismului în România. Familia Metz, doi părinți și fiica lor, stă la o casă în orașul de pe Bega. Securitatea. Motivul emigrării acestora în Germania. Presiune mare. Mama comite sinucidere. Reîntoarecerea în țară – o imposibiliate psihică.

Cu ocazia vizitei de lucru în Timișoara, cu o poză a casei părintești în mână, Lisa revizitează casa, căreia, cu ceva timp înainte, îi spunea ”acasă”.  Suferind un puternic dezechilibru, ea se întoarce la hotel unde își caută alinarea în alcool.

Trezită a doua dimineață parcă dintr-un vis, Lisa merge la secția de poliție unde este anunță că are un vizitator. Despre cine este vorba și care este relația ei cu “necunoscutul” veți afla în noul serial Hackerville.

Ce-mi place la povestea acestui serial este modul în care umorul se îmbină cu scenariul polițist, urmat apoi de momente lungi de liniște și introspecție. Hackerville este un serial al contrastelor, al jocului între real și imaginar, între tehnologie și umanitate.

Hackerville este filmat atât în Timișoara și București, cât și în Frankfurt. Filmările au început în primăvara acestui an și s-au sfârșit în toamnă. Premiera pentru publicul larg va fi pe data de 4 noiembrie pe HBO și HBO Go.

Merită să spui ceea ce gândești!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.